Andere inspirerende blogs

woensdag 2 oktober 2013

Op zoek naar een (heel) exclusief cadeau? Balsamico Il Grande Vecchio



Balsamico is een zoete, aromatische azijn die ontstaat uit de ingekookte most van druiven. De most fermenteert en rijpt op houten vaten, een proces waarvan de duur varieert van enkele maanden tot vele jaren. Zo rijpt  een azijn die donker -soms bijna  zwart- van kleur is, met een zeer zachte zoete smaak. Het Italiaanse woord balsamico staat dan ook voor zacht.
Bij Leuk & Lekker http://www.leuklekker.nl verkopen ze balsamico die 30, 50 of zelfs 100 jaar oud is.
Je kunt op internet verschillende recepten vinden waarin balsamico toegepast wordt.      

Hieronder de ontstaansgeschiedenis van deze exclusieve Il Grande Vecchio (100 jaar),
(Ook afgebeeld zijn de Il Privilegio van 50 jaar of Delizia van 30 jaar.)

In 2007 werd de 100-jaar oude balsamico bij een smaaktest 4de uit de 2000 ingeschreven 100-jaar oude balsamico's in Modena. Dit exclusieve staaltje vakmanschap is een toonbeeld van de Italiaanse passie voor eten. Vier generaties lang is deze balsamico vertroeteld op zolder, waarbij het uiteindelijke resultaat belangrijker was dan de mogelijke winst in de tussenliggende jaren.
In Italiƫ wordt de 100 jaar oude balsamico over het algemeen puur genuttigd, als piepklein aperitiefje. Eventueel kunt u de smaak ook combineren met een pure, contrasterende smaak, zoals op een stukje Parmegianno Reggiano, of een druppeltje in een framboos.
Deze balsamico zit in een exclusieve genummerde oplage in een mooie cadeaubox, een mooi cadeau voor een "kookgek".
Aceto Balsamico di Modena wordt gemaakt van de Trebianno druif, en komt altijd uit Modena en omgeving.
De druivenmost, die de basis vormt voor deze azijnsoort, wordt jaren gerijpt, in steeds kleinere vaten van verschillende soorten hout. Omdat het steeds verder indikt, wordt het van nature steeds zoeter en krijgt de smaak steeds meer diepgang.
De naam balsamico wordt vaak misbruikt voor donkere azijnen die ingekookt worden. Deze hebben echter nooit de diepgang van een echte balsamico uit Modena.